Ajuntament Alcover

Comunicació > Notícies

L’Ajuntament d’Alcover regula a través d’una ordenança l’ús públic de la Vall del riu Glorieta

L'Ajuntament d'Alcover va incrementar, el maig de 2020, les mesures de control per accedir a aquesta zona, davant les aglomeracions que s’hi produïen. La bellesa de l’indret atrau molts visitants, de forma que, en determinants moments, el grau de massificació és força alt i passa a ser un greu problema, tant d’impacte sobre el medi natural com per a la mateixa seguretat de les persones, ja que és una zona amb alt risc d’incendi forestal.

Aquesta ordenança afecta el conjunt de la Vall que es troba en el terme municipal d'Alcover, amb una distància aproximada de 12 Km i prop de 400 hectàrees.

Arran de la creació de la comissió de la vall integrada per tots els partits polítics representats al plenari municipal, el passat estiu l’ajuntament va realitzar un seguit d’accions puntuals per incrementar les restriccions d’accés a vehicles i persones a peu i el tancament de la zona d’estacionament del Mas de Forès, entre les més destacades.

Tenint en compte l’efectivitat de les mesures aplicades i incidint en la necessitat de continuar apostant per la preservació d’aquest paratge natural, el consistori ha aprovat, a l’últim ple del passat divendres dia 22 de gener de 2021, i per unanimitat, una nova ordenança que regula l’ús públic de la Vall del riu Glorieta i que esdevé un pas més en la necessitat de preservar un espai natural de gran valor que està exposat a les conseqüències derivades de la massificació i l'incivisme d'aquells que no el respecten.Una necessària ordenació de les activitats vinculades a l’ús social dins l’àmbit d’aquest espai natural amb l’objectiu d’assegurar la conservació del patrimoni i incidir en la convivència i el respecte.

Per aquest motiu, l’ordenança detalla un seguit de drets i deures que els visitants han de complir atenent a la senyalística, així com les advertències que puguin rebre per part dels agents del cos de vigilància municipal o d’altres cossos de seguretat autoritzats. Entre d’altres destaquen:

 • Adoptar una actitud respectuosa amb l’entorn: no llençar deixalles, escombraries, burilles de cigars, cigarretes o altres matèries enceses. No fer foc i no provocar danys o perjudicis a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals.
 • Complir la normativa vigent relativa a la prevenció d’incendis.
 • Es permet l’accés i la circulació de vianants pels camins senyalitzats o senders existents, evitant d’obrir-ne de nous.
 • En dies d’alta massificació, risc elevat d’incendi forestal (pla Alfa 2 i 3) o tasques d’extinció, es prohibirà l’accés amb vehicles motoritzats a la carretera del Remei, autoritzant només accedir a veïns de la zona, clients dels restaurants i allotjaments rurals amb la corresponent acreditació.
 • Es prohibeix  la circulació d’autobusos i vehicles d’alt tonatge.
 • L’aparcament de vehicles es farà a les àrees habilitades per a aquesta finalitat, com són l’aparcament autoritzat de Mas de Forès, en horari de 8 a 20h, i el pàrquing del Remei només podrà ser utilitzat pels vehicles autoritzats; aquells veïns que disposen del carnet que dispensa l’Ajuntament o  els clients del restaurant de l’Ermita.
 • Es prohibeix l'estacionament en tot el camí. Es sancionaran els infractors.
 • Per motius de protecció, també es podrà restringir el bany en determinats trams.
 • Els animals domèstics s’han de portar sempre lligats.
 • Queda prohibida la pràctica esportiva de descens de barrancs i engorjats.
 • Queda prohibida l’acampada

L’incompliment d’algun dels punts d’aquesta ordenança comportarà sancions que poden oscil·lar dels 750 als 3000 euros.

Aquesta ordenança municipal es complementa amb aquelles altres que regulen les limitacions d’espais públics d’Alcover.


Noticies Relacionades:

AddThis Social Bookmark Button