30juliol2021

Ajuntament Alcover

Es rehabilita un espai del Convent de les Arts per permetre residències d'artistes amb allotjament i pernoctació

Un pas més en les residències artístiques

L'Ajuntament d'Alcover ha iniciat, aquest mes de novembre, les obres d'adequació d'una ala de l'edifici del Convent de les Arts que permetrà a les companyies que realitzen residències artístiques en aquest equipament, puguin conviure i pernoctar sense trencar el procés creatiu; fins ara un servei inexistent i que segueix la línia del projecte inicial del Convent de les Arts per convertir l’antic convent de Santa Anna en un centre de residències artístiques.

Es tracta d’un complement essencial que permetrà a artistes d’arts escèniques, música, arts visuals, etc., treure el màxim rendiment als processos de creació, investigació i producció d’espectacles permetent l’allotjament d’artistes al propi edifici del Convent de les Arts en règim d’estades temporals i facilitant posar tota la concentració en els processos que es desenvolupen dins la pròpia residència artística.

Des de 2016, tot i no disposar encara del servei de pernoctació, el Convent de les Arts ha estat l’epicentre de diferents creacions de companyies que han trobat en aquest antic convent franciscà, l’espai idoni per a la inspiració. A dia d'avui, ha acollit una vintena de residències artístiques de diverses disciplines escèniques, musicals i d'arts visuals amb la presència tan artistes del territori com d’àmbit internacional.

Treballs de rehabilitació de l'espai d'allotjament i pernoctació

Aquesta actuació, executada en el context de la tercera fase de restauració,consisteix en l'adequació funcional de l'ala sud del Convent per a l'allotjament temporal d'artistes. S'habilitaran dues estances per a un màxim de 12 persones, amb un bany per estança, i un espai comú per a tots els residents, cuina i un ascensor que permet reduir les barreres arquitectòniques de l'edifici i millorar l'accessibilitat i el servei. A més, el projecte també contempla la rehabilitació de tres terrasses. El total de la superfície útil es de prop de 250m².

La previsió és que els treballs d'adequació quedin enllestits a principis del 2021. 

Una nova ordenança regula l'ús i l'estada de les residències

Un cop el Convent contempla la possibilitat d’obrir les portes a l’allotjament i a la pernoctació, l’Ajuntament d’Alcover ha regulat les estades dels artistes amb una ordenança que contempla els preus públics per la seva utilització com a residència d'artistes, aprovada per unanimitat en el ple extraordinari del 8 d'octubre de 2020. A partir d'ara, queden establerts les tarifes per a l'ús de l'auditori, el taller, l'allotjament i la cuina en funció de les necessitats de la companyia.

Cost del projecte i subvencions de la rehabilitació

El cost total del projecte ascendeix a 146.000€. D'aquest, un 56%, és a dir, 84.000€, provenen de la injecció de l'1,5% cultural del Ministerio de Fomento. Per altra banda, la Generalitat de Catalunya assumeix un 17% del cost en el marc de la subvenció per l'execució d'obres de restauració i conservació d'immobles de notable valor cultural i l'Ajuntament d'Alcover, un 27%.

L'empresa adjudicatària encarregada de dur a terme la restauració i la rehabilitació de l'espai per a la creació d'estances és Estudio Métodos de la Restauración S.L, per un import de prop de 119.000€. I l'empresa G2 Integral S.L és l'encarregada de la instal·lació de l'ascensor per un import de 27.000€ aproximadament.

Una pinzellada a l'equipament al llarg del temps

El convent de Santa Anna va ser un convent franciscà del s. XVI que arrel de la desamortització va passar a ser propietat municipal i la seva funció conventual va canviar per un ús assistencial fins l’any 1973, data en què va finalitzar el seu ús.  Fruit de la inexistència d’activitat a partir d’aleshores, el convent va patir un deteriorament generalitzat fins a considerar el seu estat com a ruïnós en gairebé la seva totalitat.

El seu mal estat de conservació i la degradació extrema del convent, així com la previsió de llarga duració de les obres i el seu al cost, va portar a l’Ajuntament d’Alcover a redactar un Pla Director per rehabilitar el conjunt conventual, que contemplava quatre fases:

  1. Obres d’urgència de consolidació i rehabilitació estructural i de cobertes.
  2. Rehabilitació funcional de l’antiga església. 
  3. Rehabilitació funcional de la zona conventual per a residència d’artistes.
  4. Urbanització del seu entorn. 

Actualment, des de l'Ajuntament es treballa en la tercera fase, amb l'objectiu de transformar l'antic convent en un equipament d'inspiració i treball per a artistes que necessiten un espai adequat per a lacreació i/oproducció i a més que disposin d'un indret on allotjar-se temporalment en un context favorable per a la pràctica artística.

A més del Pla Director, també es va dur a terme un Pla Funcional perquè aquest Bé Cultural d’Interès Nacional esdevingués un centre cultural de creació artística en totes les seves vessants anomenat Convent de les Arts.

Des del juny de 2014, data de la inauguració, manté una programació estable d'espectacles de diferents disciplines artístiques amb creadors del nostre país  tenint en compte que ha de ser un equipament que aculli gran diversitat de les propostes que neixen al propi territori.

 

 

 

 


Noticies Relacionades:

 

AddThis Social Bookmark Button