Ajuntament Alcover

Àrees Temàtiques > Urbanisme > FEDER

Feder 2014 - 2020

 

                                                    

Noticies FEDER

L'ampliació d'un nou tram de la ruta urbana s'inclou en l'ajut FEDER

Alcover és un dels vuit municipis que formen part del projecte que lidera, coordina i representa el Consell Comarcal de l’Alt Camp, emmarcat dins l’eix prioritari 6 del FEDER, per objectiu la restauració, recuperació i revalorització de part del seu patrimoni històric i cultural per a l’ampliació de l’oferta turística cultural i patrimonial de la comarca, fent-la més competitiva, atractiva i de qualitat.

ALCOVER

Alcover forma part d'aquest projecte amb la millora de la ruta urbana pel nucli antic, les obres d’adequació del raval del Carme i l'ampliació del tram de l’itinerari.

Un nou tram que unirà el museu amb l’església nova i la torre ca Tatxó i obrirà un nou recorregut amb un discurs propi, l’espai del mur de la nova muralla projectada al segle XVII de la qual noves es va arribar a construir el portal.

Gràcies a aquesta actuació s’ampliarà el recorregut amb un sisè i nou tram, que ens permetrà interpretar i explicar in situ el moment en què la vila, fa segles, es va plantejar la necessitat d’ampliar la muralla de la qual només es va arribar a construir el portal de 1636 que avui encara es conserva. El nou portal es va construir però el nou mur no per raons que desconeixem. Aquest nou espai enriquirà l’itinerari urbà actual, doncs justament coincideix en què era l’espai físic on es localitzava l’activitat gremial, es a dir els tallers dels paraires i dels artesanats que durant el segle XVI van esdevenir el motor dinamitzador de l’economia local i la gènesis de tot l’esplendor arquitectònic i cultural renaixentista de la vila, tant civil com religiós ( església Nova, Convent de Santa Anna avui dia Convent de les Arts...)

Tanmateix a extramurs es localitzen també al mateix raval del Carme les restes de dues torres defensives de l’antiga muralla, la de ca Ballesté i la del Mussol. En l’actuació es posar en valor ambdues torres actualment no incloses dins del recorregut cultural, tot i que se’n fa esment tant a la guia com a la maqueta històrica. Les dues torres defensives es museïtzaran seguin el criteri general de la ruta amb la ubicació de dos mòduls explicatius a l’aire lliure, posant-les en valor i interpretant el seu significat històric.  Tanmateix  la torre del Mussol,  a més de ser un element de l’antiga muralla medieval és també un espai cultural amb un valor afegit, aquest petit espai que de torre medieval va passar a ser la vivenda de gent humil,  fou la casa on va néixer el poeta camperol Antoni Isern, un dels membres de la coneguda Colla de l’Aladern o Grup Modernista de Reus, als quals el museu, només  a 100 metres, dedica una esplèndida part de la museografia de ca Batistó, com veiem a la fotografia.

Gràcies a l’actuació al raval del Carme, es podrà ajudar a completar la museïtzació actual del nucli antic de la vila. El sisè tram, sota el títol: gremis i paraires, l’eclosió del segle XVI, ens permetrà explicar l’ampliació constructiva de la vila, tant del segle XVI fruit del progrés renaixentista, com la dels anys 60-70 del segle XX a conseqüència del desenvolupament econòmic i urbanístic del període aperturista franquista. 

 

Altres actuacions previstes a l'ALT CAMP

Les diferents actuacions previstes dins de l’estratègia global de l’operació són, a banda de la d'Alcover,  són les següents: 
- Rehabilitació de dues naus de l’edifici de Ca l’Orga a Picamoixons - declarat BCIL - per a la creació del centre d’interpretació de l’oli. 
- Rehabilitació i Museïtzació de la Fàbrica Martí Llopart iTrench, al Pla de Santa Maria, per tal d’explicar la conjunció de la vida rural i industrial del territori. 
- Revalorització de l’entorn del Columbari Romà de Vila Rodona. 
- Actuació sobre el Castell, amb la rehabilitació del celler i museïtzació del celler i d’una de les sales del castell a Rodonyà mitjançant equipament audiovisual i multimèdia.
- Revalorització de l’entorn del Pi de Puigpelat i la senyalització de senders al terme municipal.
- Darrera fase de rehabilitació del castell de Vallmoll 
- Arranjament del camí a la Torre de la Mixarda i consolidació del Pont del diable a Figuerola del Camp.


Aquest conjunt d’actuacions estableixen l’estratègia unificada i integradora  de la comarca per tal de contribuir a reforçar l’oferta turística cultural i patrimonial del territori. Amb aquesta operació es realitza una aposta de futur per al foment i dinamització econòmica, generant conseqüentment un creixement de l’ocupació laboral, que permetrà revertir la tendència de despoblació que pateixen els pobles, i garantir l’equilibri territorial. 

AddThis Social Bookmark Button