Ajuntament Alcover

Carrers

Carrer Major

El Carrer Major, provablement, és el primer carrer del poble. Està situat a l'antic camí entre Reus i Montblanc. Al llarg del carrer i als seus voltants es va començar a edificar les primeres cases, originant-se així el poble actual. Aquesta hipòtesi és bastant fiable ja que, en aquest carrer hi ha les cases més antigues del poble i la seva disposició en relació a l'esmentat camí és bastant exacta.
 
A la vora del trajecte s'alçà la primera església d'Alcover; l'Església de Sant Miquel. Posteriorment, s'edificà l'Església de la Sang. Aquest conjunt es creu que estava presidit per un castell ubicat on actualment hi ha l'Església Nova.

Entre el 1316 i el 1360 es van construir les primeres muralles les quals van donar al casc antic el seu aspecte actual.
 

Carrer de l'Índia

A l'època medieval s'anomenava Carrer dels Jueus. Tot i això, es desconeix si formava part del barri jueu. És més, ni tan sols se sap del cert la ubicació de tal barri. Només es té constància de l'existència de jueus alcoverencs per uns documents de 1292.

Posteriorment el carrer s'anomenà Carrer dels Tints de n'Estri.

El carrer té forma d'ela i té escales.

El carrer deu la seva importància a dos edificis històrics: Ca Ballester i Ca la Senyora Gran.

Ca Ballester conduïa a una de les torres de la muralla. La façana encara conserva motllures Renaixentistes del que degué ser l'antiga Casa de la Vila.

Ca la Senyora Gran conté les imatges més antigues del poble. La façana té una portalada de punt rodó. Es diu que qui manà construir aquesta casa va ser un alcoverenc el qual havia fet fortuna a Amèrica i s'havia casat amb una indígena. D'aquí ve el nom actual del carrer.
 

Carrer del Rec

El Carrer del Rec, el primer que es veu sortint de l’Església Nova, és un dels carrers més important i concorregut de la vila.

Antigament, tot aprofitant el desnivell del carrer, pel mig hi passava un rec ple d'aigua que omplia el dipòsit de les fonts de l’actual Font Vella. D’aquí prové el seu nom.

El Carrer del Rec forma part d’una de les zones del poble on hi ha més comerços. També conté cases notables tal com Ca la Güerba construïda a l’any 1608.

L’estat actual del carrer mostra l’últim arranjament realitzat a l’any 2005. Anteriorment hi havia voreres a ambdues bandes del carrer i aquest no estava empedrat.
 

Carrer de la Bretxa

Carrer originat durant la Guerra Civil Catalana. La guerra va començar al maig de l’any 1462 i al 5 de novembre del mateix any Alcover va caure a mans del rei Joan II. El 12 d’agost de 1464, Joan II arriba a Valls des de Lleida i al dia 18 dóna la vila en fe al capità Rodrigo de Perera. El dia 19 Alcover encara resisteix el segon setge, però el dia 21 d’agost la vila és assetjada i derrotada. Les tropes enemigues van accedir al recinte emmurallat per una escletxa feta al enderrocar una part de la muralla. De l’escletxa oberta a la muralla es va originar el Carrer de la Bretxa.
 
AddThis Social Bookmark Button