Ajuntament Alcover

Places

Plaça Nova

La Plaça Nova està situada al centre del casc antic. Segons l’època, la plaça ha tingut diferents noms. Antigament s’anomenà “Plaça Major”. Durant la República, època en que el nom d’alguns carrers i places de la vila es van canviar, la Plaça Nova s’anomenava “Plaza de España”. No va ser fins al 12 d’abril de 1939 quan es van abolir tots els noms imposats durant la República,  i la “Plaza de España” esdevingué l’actual Plaça Nova.
 
La plaça té una forma rectangular, està lleugerament inclinada i conté porxos als laterals. Els porxos de la banda superior, on es troba la Casa de la Vila, són cilíndrics i de pedra. Els porxos de la banda de baix es recolzen sobre grans arcs; un d’ells d’estil gòtic.
 
De la plaça en deriven quatre sortides estretes: dos carrers i dos carrerons. El Carrer del Bisbe Barberà i el Carrer Maria Domènech segueixen la mateixa direcció. Els carrerons, antigament coneguts amb el nom de Pere Morell i Joan Borges i actualment sense nom, estan oposats i ambdós sorgeixen de sota els porxos. El terra de la plaça és de pedra blanca amb franges de pedra d’Alcover. Al mig de la Plaça i amb pedra de riu hi ha dibuixat l’escut de la vila; l’ala de falcó. A la plaça també hi ha una font de ferro.
 
A part de la Casa de la Vila, a la Plaça Nova hi ha altres edificis importants. Ca Malapeira (1768) destaca per la seva façana esgrafiada i un portal de punt buscat. Ca la Miralles (1769) és la casa on nasqué l’escriptora Maria Domènec a la façana de la qual hi ha un rellotge de sol. A Ca Josep Plana hi ha un portal de punt buscat de saldó. La façana de Ca Caçador conté un portal de punt rodó i un escut heràldic amb les lletres alpha i tau. Finalment, Ca Figuerola; la més gran de totes i la que està damunt dels porxos de la banda de baix.
 

Plaça del Portal

Situada a la part superior del passeig de l’Estació i al començament de l’Avinguda de Reus, la Plaça del Portal és un dels punts del poble on hi ha més activitat.

La plaça conté una gran jardinera, un plataner de grans dimensions, bancs de pedra i una font de dues canelles. També hi ha un espai marcat per aparcar-hi cotxes. De la plaça en deriven unes escales les quals porten a la plaça President Lluís Companys.
 

Plaça President Lluís Companys

La Plaça President Lluís Companys, construïda el 2003, és una de les més noves d’Alcover. Està situada entre l’avinguda de Catalunya i sota la Plaça del Portal.
Es tracta d’una plaça de terra, ajardinada per les vores, amb bancs i un parc infantil. La plaça gairebé és quadra i en el futur s’hi posarà un monument
AddThis Social Bookmark Button