Ajuntament Alcover

El Poble > La Vila > Il·lustres d'Alcover

Il·lustres d'Alcover

Ramon Barberà i Boada (Bisbe Barberà) (1847 - 1924)

Eclesiàstic alcoverenc. Va estudiar al Seminari de Tarragona on va fer de professor després de ser ordenat sacerdot. Va ocupar el càrrec de vicari general de Salamanca. També va ser preconitzat bisbe de Ciudad Rodrigo. L'acte de consagració es va dur a terme a l'església parroquial d'Alcover el 26 d'abril de 1908. Sis anys després, va ser designat bisbe de Palencia.
 

 

 

Cosme Vidal i Rosich (1869 - 1918)

Escriptor alcoverenc conegut amb el pseudònim de Josep Alardern. Autor d'una extensa obra literària, filològica, històrica i, sobretot periodística. Capdavanter del Grup Modernista de Reus, puntualment va dur la seva tasca literària des de la impremta del Portal de la Saura a Alcover. Fundà la revista La nova Catalunya i La gent del llamp i escrigué Sagramental, Odes paganes, Monografia històrica d'Alcover, entre altres obres.
 

 

 

Maria Domènec de Canyelles (1876 -1952)

Poetessa, escriptora i sociòloga. Va lluitar amb constància per les primeres obres socials a favor de l’obrer. A més a més, se la troba vinculada en totes les obres encaminades a la millora i protecció de la dona de la seva època. Durant molts anys va passar els estius a la seva casa pairal de la Plaça Nova; Ca Miralles.

Moltes de les seves obres de poesia i prosa, cedides per la seva filla, es conserven al Museu Municipal d‘Alcover. La seva producció literària en català més coneguda són les següents obres: Neus (1914), Gripaus d’Or (1919), Contrallum i Al Rodar del Temps (1946). Al mateix any, però en  castellà també va editar “Confidències”.
 

Plàcid Vidal i Rosich (1881 - 1938)

Novel·lista, poeta i biògraf alcoverenc. Desenvolupà la seva obra literària a Reus, dins el Grup Modernista i a Barcelona. Entre les seves obres destaquen les novel·les Les promeses amigues i Infinit. En el camp de la biografia cal fer referència a Els singulars anecdòtics, Assaig de la vida i el llibre de memòries El convencionalisme de la vida.
 

 

Antoni Isern i Arnau (1883 - 1906)

Poeta alcoverenc conegut com a "poeta camperol". Autodidacta i anarquista i membre del Grup Modernista de Reus, va publicar Sentiments i Esplets d'ànima jove.
 

 

 

 

Francesc Gelambí (s. XIX)

Gran músic i compositor alcoverenc molt popular al camp de Tarragona i a la Conca de Barberà. És el compositor de la música de la Cançó popular a la Verge del Remei amb lletra del Bisbe Barberà.

El senyor Gelambí va dedicar gran part de la seva vida a l'ensenyament de la música. Tal va ser la seva dedicació que va arribar a formar tres generacions de músics en la nostra vila.

El seu fill és el seu millor deixeble ja que des de ben petit compassava com un home. Tots dos compartien una gran passió; l'harmònium.
 

Antoni Català i Gomis (1911 - 1970)

Pintor alcoverenc. Fou autor d'olis, aquarel·les, pintura de ceràmica i gravats al boix. Entre la seva obra destaquen, no obstant, els murals. En tenim tres representacions a Alcover: al vestíbul de l'Ajuntament, al Baptisteri i a l'altar del Santíssim a l'Església Nova.
 
 
 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button