Presentació amb tast de la mostra "L' abella en l'antiguitat. Art rupestre i fòssils?"
Divendres 17 de maig a les 19:00h
Presentació de la mostra “L’ abella en l’antiguitat. Art rupestre i fòssils" el divendres 17 a les 19 h
El món de l’abella amaga un meravellós patrimoni que ens endinsa també a l’arqueologia i a la paleontologia.
En l’antiguitat la imatge de l’abella ja la trobem representada en les pintures rupestres conservades en diferents jaciments. La mostra que inaugurem en motiu del Dia Internacional de l’Abella, dona a conèixer interessants reproduccions de detalls d’algunes pintures on hi apareix aquest valuós insecte de la mà de PEPE MARTÍ, apicultor. L’autor ha reproduït les pintures damunt de diferents suports entre els qual destaquen els fragments de pedra d’Alcover, una dolomita de gra molt fi, on casualment s’han trobat fossilitzats els exemplars marins de la col·lecció del Triàsic que exposa el museu.
En aquesta petita mostra també es podran veure abelles fossilitzades en ambre, preservades gràcies al fet que la resina les va capturar ara fa milers d’anys. És molt difícil trobar insectes fossilitzats a causa de la seva fragilitat. El Museu exposa de manera permanent la rèplica d’un fòssil d’insecte descobert al jaciment d’Alcover-Mont-ral, un dels exemplars d’insecte més antics de Catalunya.
En acabar, es podrà gaudir d’un tast de Mel del Remei, de la Casa museu de la mel.
Aquesta activitat s’organitza amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Abella (20 de maig) i el Dia Internacional dels Museus com a tret de sortida d’un seguit d’activitats organitzades durant tot el cap de setmana pel Museu i la Casa Museu de la Mel, ambdós, importants espais visitables d’Alcover.
Produïda Museu d’Alcover i Casa museu de la mel.
Presentació del projecte “REDICAT” el dissabte 18 a les 11h.
A càrrec de Joan Maria Llorenç, President de l’Associació d’amics de les abelles de Muntanyes de Prades i Poblet
Es un projecte innovador medi ambiental destinat a salvar i recuperar les abelles de ciutat, es a dir els eixams que enlloc d’exterminar-los es poden traslladar. L’objectiu és doncs traslladar-los a un municipi receptor, on a partir d’un diposit pol·linitzador poder estudiar-les. A banda de conèixer les abelles des del punt de vista productiu, aquest projecte pretén difondre altres utilitats i propietats beneficioses d’aquests valuosos insectes.
Lloc: sala Anton Català
Entrada gratuïta.