Ajuntament Alcover

Comunicació > Notícies

El Festival Terra de Bandolers comptarà amb l'estrena de la formació barroca Tañer amb Música en temps d’en Rocaguinarda

El concert es gesta en residència artística al Convent de les Arts d'Alcover durant aquesta setmana

El Convent de les Arts d'Alcover acollirà, diumenge 28 de juliol a les 19.00h, l'estrena absoluta Música en temps d’en Rocaguinarda de la formació de música barroca Tañer. Aquesta ens planteja un viatge a aquesta època d'esplendor de la vila d'Alcover a través del conegut bandoler Perot Rocaguinarda i la música que s'interpretava aleshores. L'espectacle s’estàcreant en residència artística al mateix equipament, durant la setmana prèvia.

Tañer és un projecte musical format per destacats músics especialitzats en el repertori del barroc hispànic, que més enllà de dur una dilatada trajectòria com a intèrprets en altres formacions de renom internacional, decideixen crear aquest nou projecte l’any 2019. Aquest el formen Miguel Gómez - contratenor, Pere Olivé- saltiri i percussions, Belisana Ruiz- guitarra barrocaiSara Àgueda-arpa de dos ordres.

Tañer pretén abordar el repertori instrumental i vocal del segle XVII acompanyant la veu amb els instruments de corda predominants a la península ibèrica com eren la guitarra, l’arpa i el saltiri, sense deixar de banda les coloristes percussions pròpies. La història del segle XVII ens narra que va ser un període políticament convuls, de crisis econòmiques, decadències gremials i de disputes entre nobles per tal de mantenir el seu estatus senyorial, fins al punt que aquestes classes benestants es van veure obligades a recórrer a les quadrilles de bandolers.

La literatura de l’època també es farà ressò d’aquest moviment; i a casa nostra trobem diversos exemples tant en la literatura popular, també coneguda com de canya i cordill, com en la literatura més culta. Un exemple n’és el del Rector de Vallfogona, que va escriure sobre el bandoler més temut de la seva època, en Perot Rocaguinarda. 

Pel que fa a lamúsica,la producció a inicis del segle XVII s’adequava per una part als usos de l’església, i per una altra, als de la cort i l’aristocràcia. Per a aquests últims, la forma musical predominant fou el conegut com a tono humano (cançó solista de temàtica profana, acompanyada normalment d’arpa i guitarra). Aquests tonos musicaven obres poètiques d’autors de prestigi, reutilitzaven cançons o danses populars i també es servien d’altres músiques provinents del les incipients sarsueles i del teatre musical. 

El programa del concert està format amb diferents tonos i cançons de José Marín, J. M de Arce, Étienne Moulinié i danses instrumentals de Gaspar Sanz, Francesc Guerau i Martín i Coll. 

Les entrades per l'espectacle es poden adquirir a 12€ (9€ amb el carnet del Convent de les Arts) a www.conventarts.cat, a la Casa de Cultura Ca Cosme d’Alcover o el mateix dia a taquilla des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle.


Noticies Relacionades:

AddThis Social Bookmark Button