Ajuntament Alcover

Comunicació > Notícies

L'Ajuntament d'Alcover i la Diputació de Tarragona signen el conveni per la futura Xarxa de Calor de Proximitat

Alcover és el primer municipi del Camp de Tarragona que comptarà l'any 2020 amb una central de biomassa. Aquest dimarts 15 de gener, s'ha signat el conveni per a l'inici de les obres per instal·lar calderes del projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat' que compta amb un total de nou municipis de la demarcació (Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant). Aquests seran els primers a beneficiar-se, el proper hivern, d'aquest sistema d'abastiment energètic, més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Enguany s’iniciarà la licitació de les obres perquè la calor de proximitat arribi a aquests equipaments municipals l’hivern de l'any vinent. La mesura fomenta una gestió forestal sostenible, minimitza el risc d'incendis i redueix un 77% la despesa als municipis.

El conveni marc que regula tots aquests projectes s'ha signat aquest dimarts al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte amb la participació del president de la institució, Josep Poblet, i dels alcaldes dels respectius municipis, entre ells l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras; l'assistència de la diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori, Imma Costa, i del vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin.

Un dels principals projectes d’aquest 2019 a Alcover és la construcció de la primera xarxa de calor i la corresponent central de biomassa. Aquest serà un projecte pioner al municipi i al Camp de Tarragona, i tindrà una afectació directa i positiva en el medi ambient i en la conservació del nostre entorn. Aquesta xarxa permetrà abastir d’aigua calenta a cinc equipaments públics d’Alcover. Aquesta aposta per l’aprofitament de la biomassa com a font de calor ha de resultar: un eina per prevenir incendis forestals, potenciar l'ús de l'energia renovable i de km 0, i reduir el consum de combustibles d’origen fòssils. Com també ha d’ajudar a què els propietaris forestals del nostre territori puguin realitzar una gestió forestal sostenible.

El projecte –'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona'– contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en aquests nou municipis per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos dels mateixos municipis). Així, des d'una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat, els respectius municipis escalfaran aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció dels equipaments municipals. Enguany s’iniciarà la licitació de les obres amb la finalitat que la calor de proximitat arribi a aquests equipaments municipals l’hivern del 2020.

L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis forestals, gràcies a la neteja de boscos per obtenir la biomassa; potenciar l'ús d'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis. 

Aquest projecte, liderat per la Diputació de Tarragona, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu 'FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4'. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, del total de la inversió prevista i  la Diputació i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.


 

Noticies Relacionades:

AddThis Social Bookmark Button