Ajuntament Alcover

Comunicació > Notícies

Es treballa en la redacció d'un pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt i fa una crida als propietaris forestals del territori

Un dels principals projectes del 2019 a Alcover és la construcció de la primera xarxa de calor de proximitat i la corresponent central de biomassa per  crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat.

Aquest serà un projecte pioner a Alcover i al Camp de Tarragona, i que tindrà una afectació directa i positiva en el medi ambient i en la conservació del nostre entorn. Aquesta xarxa permetrà abastir d’aigua calenta a cinc equipaments públics d’Alcover. Aquesta aposta per l’aprofitament de la biomassa com a font de calor ha de resultar: un eina per prevenir incendis forestals, potenciar l'ús de l'energia renovable i de km 0, i reduir el consum de combustibles d’origen fòssils. Aquest projecte serà cofinançat amb els fons europeus de desenvolupament regional (FEDER) i la Diputació de Tarragona.

Per altra banda també ha d’ajudar a què els propietaris forestals del territori puguin realitzar una gestió forestal sostenible. Per aquest motiu, Alcover treballa en la redacció d'un pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt - PTGMFc, una iniciativa de l'Ajuntament d'Alcover amb col·laboració de l'Associació de Propietaris Forestals del camp de Tarragona. En concret, el pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt és una eina per finques forestals privades que permet gestionar les forests amb una estratègia que va més enllà de la finca particular, millorant entre altres, les possibilitats de gestió per reduir el risc d’incendi forestal o minimitzar-ne els seus efectes. Cal tenir en compte que el municipi d’Alcover disposa d’una superfície forestal molt important dominada per finques privades d’extensió petita o mitjana que implica la intervenció de la propietat.

Totes les persones propietàries de bosc que estiguin interessades en pertànyer a aquesta iniciativa, poden sol·licitar més informació a les oficines municipals de l'Ajuntament, els dimarts de desembre i gener de 17h a 19h.

L'Ajuntament d’Alcover ja va organitzar, a finals de novembre, una sessió adreçada a propietaris de finques forestals per informar d’aquest instrument de planificació i gestió forestal, impartida per la Diputació de Tarragona. L’exposició va fer incís en la importància i els beneficis que implica l’associacionisme forestal, sobretot pel que fa a la defensa davant de l’imminent amenaça que impliquen els incendis forestals. Com també les iniciatives impulsades per l'administració local per promoure la gestió forestal sostenible i les accions de lluita pels incendis forestals. Es va insistir en la importància de disposar de superfície forestal ordenada (en aquest cas privada) per fomentar la gestió dels boscos, i de retruc, impulsar els beneficis econòmics i socials que comporta la gestió dels boscos pels territoris en el marc de l’economia circular.


Noticies Relacionades:

AddThis Social Bookmark Button