Ajuntament Alcover

Premsa > Notícies

Presentació del procés de treball de la residència artística internacional amb la italiana Emanuela Ascari

 

El Convent de les Arts acollirà la presentació pública del procés de treball de la italiana Emanuela Ascari que està realitzant a Alcover en el marc de la realització de la residència artística en la primera experiència internacional d'aquestes característiques. La creació, sota el nom de "A not planned project" (Un projecte no previst), tindrà lloc al mateix Convent de les Arts a el dimecres 11 d'octubre a les 19.30h.

Els treballs artístics d'Emanuela Ascari, més que no pas projectes, són processos que neixen tot explorant paisatges. Paisatges que són el resultat i l'expressió de la cultura d'un període determinat, de la relació entre l'home i el medi ambient i de l'economia que dóna suport a un territori.

Les seves exploracions són processos de coneixença en els que recull materials i impressions amb els quals recompon els paisatges explorats per mitjà de raonaments que prenen forma en el moment en què els exposa al públic.

Ha iniciat el treball seguint les antigues sèquies d'aigua per regar els camps i, gràcies a Marc Caparó Roca, que ja fa uns quants anys les ha estudiat i n'ha fet una geolocalització, ha intentat comprendre'n el funcionament i el sistema d'ús, basat en el temps. L'aigua és una riquesa, així com el temps, tenir temps i la manera d'utilitzar-lo. I si en un procés econòmic el temps d'una persona es quantifica en diners, per un artista és diferent, un artista té temps. Seguir el laberint traçat per les sèquies, amb les basses de recollida, ha estat una manera per explorar, caminant pel territori d'Alcover, per observar i pensar. Explorar ha portat a Ascari, a poc a poc, fora del poble, més enllà de la via i encara més lluny de l'autovia, fins als camps d'olivers i avellaners, tot permetent-li d'observar el treball de la terra i de l'agricultura, tema aquest del que s'estic ocupant en els darrers anys. ¿Quines polítiques i pràctiques agrícoles s'apliquen en aquest territori? ¿Quina és la sensibilitat en vers una matèria viva com la terra?

A més, la terra, que a un primer cop d'ull sembla d'un color vermell genèric, desvela increïbles matisos si és observada més atentament. Una complexitat que és el fruit de processos miŀlenaris en què les matèries mineral i orgànica s'han barrejat, tot unint el passat i el present d'un territori.

Dimecres 11 d'octubre a les 19.30h, Emanuela Ascari ens explicarà aquesta seva experiència junt amb les seves reflexions, per mitjà d'imatges i muntant alguns materials que ha trobat i recollit.

 

AddThis Social Bookmark Button