Casa de la Vila
L’actual Casa de la Vila va ser construïda el 1591 i és un dels edificis més importants de la Plaça Nova.
L'obra s'atribueix al mestre Joan Muntaner. La façana recorda l’estil renaixentista.
-
La reproducció de l’obra original d’Anton Català i Gomis (1950), feta per Andreu Martró i Mireia Català (1987). Aquesta obra representa una panoràmica costumista del poble.
-
Els 5 quadres d’alcoverencs il·lustres –Plàcid Vidal Rosich, Cosme Vidal Rosich, Ramon Barberà Boada, Anton Català Gomis i Antoni Isern Arnau -penjats a la sala de plens juntament amb el del rei Alfons II d’Aragó i I de Catalunya (1157-1196) el qual va concedir la carta de població a la vila al 1166.
-
A l’arxiu històric s’hi guarda molta informació del segle XIII i llibres d’acords del segle XIV.
-
La presó; antigament tapiada i actualment en desús.
L'Abadia i Ca Cosme
- Equilibri de proporcions
- Frontons amb mènsules
- Perfecta simetria
- Saldó groc
L'Abadia
Els pisos superiors conserven la seva disposició original, però la planta baixa es va modificar per fer-s'hi una sala parroquial. A la façana hi podem veure tres escuts que podrien representar el llinatge de diverses famílies:
- Un falcó en una mà humana
- Una mà estesa
- Un castell
Ca Cosme
Tot i les modificacions fetes a la façana, aquesta conserva l'estil original. La seva distribució interior ha variat diverses vegades degut a les diferents funcions de l'edifici. Hi van viure els germans escriptors Cosme i Plàcid Vidal. El primer hi té una làpida dedicada i el nom de la plaça. No obstant això, el nom de l'edifici no ve del literat; ja se'l coneixia abans.
Actualment Ca Cosme és propietat de l'Ajuntament i està habilitada com a casa de cultura. Hi podem trobar les següents entitats:
- El Punt d'Informació Juvenil (PIJ)
- El Centre d'Estudis Alcoverencs
- La Biblioteca Municipal
Ca Batistó
Casa construïda el 1634 per una família rica dedicada al comerç de l’aiguardent. S’edificà sobre una altra d’anterior de la qual es conserven 3 arcs gòtics a la planta baixa. Coneguda també per Ca Andreu ja que fou habitada per la família Andreu durant dos segles i mig.
Ca Lluís Domingo
La façana principal és la part arquitectònica més destacada de l’edifici. A l’últim pis hi ha tota una renglera de 5 finestres acabades en punxa separades per pilars de maó. Al primer pis hi ha 2 obertures, un gran balcó i una tribuna amb 5 obertures. Finalment, a la planta baixa hi ha dues portes d’arc rebaixat i dues finestres acabades amb punxa i sobre les quals s’eleva la tribuna del primer pis.
Sobre la porta lateral hi ha un rètol fet amb rajoles on s’hi pot veure les inicials del primer propietari de l’habitatge; Lluís Domingo. Entremig de les inicials hi ha una mà dreta amb un ull al palmell. Aquest era el símbol utilitzat per referir-se a l’ofici de metge.
Actualment l’edifici és de propietat privada així doncs, només es pot contemplar el seu exterior. Als baixos hi ha un bar i a la part superior un habitatge unifamiliar.